26. 6. 2011

Inspiration (4)

Nedělní meme by Nikki Finn.
Cílem je vybrat tři fotky, které mě něčím inspirovaly (knihkupectví, knihovny, texty, diáře...)

Dnes jsem vybrala nejznámější milostnou tragédii všech dob - Romea a Julii.  Pro někoho jen otravná povinná četba, ale pro mě nádherná klasika. 




23. 6. 2011

Jodi Picoult - Až nakonec všech dní Příběh jedné lásky

Manželé Goldovi a Harteovi žijí v sousedních domech a jsou těmi nejlepšími přáteli. Mají skoro stejně staré děti: Chris a Emily spolu vyrůstají od nejútlejšího dětství a velmi k sobě přilnou. Jejich důvěrné kamarádství přeroste na střední škole v milenecký vztah. Najednou však přijde šok - rodiče jsou přivoláni o půlnoci do nemocnice, kam sanitka přivezla Chrise a Emily - Emily s prostřelenou hlavou, Chrise s menší tržnou ranou. Proč Chris přinesl na jejich schůzku revolver? Šlo o zamýšlenou dvojitou sebevraždu? Nebo snad o vraždu? Co se mezi Chrisem a Emily stalo?

Kniha vyšla 6. 5. 1998
Moje hodnocení 5/5






 I did it for love
Jodi Picoult je uznávaná spisovatelka, která má na kontě desítek knih. Zabývá se především psaním závažných témat týkajících se teenagerů – problematika dospívání, sex…  všechny její díla jsou velmi emocionálně náročná.  Mezi její nejznámější knihy přeložené i do češtiny patří Je to i můj život, Desátý kruh nebo román Až nakonec všech dní Příběh jedné lásky. Od Jodi Picoult jsem nikdy nic nečetla, až právě tuto knihu. A po jejím přečtení mám v hlavě prázdno. Nikdy v životě jsem u knihy takhle nebrečela. Nemohla jsem přestat, ani když jsem ji dočetla. Příběh, který Jodi stvořila je skvělý, dobře promyšlený a především hrozně moc smutný. Nutí nás se zamyslet jaké věci je člověk schopný udělat z lásky a jak jeden čin změní život tolika lidem. Věřím, že některým lidem se toto dílo nebude líbit, ale pro mě v tuhle chvíli neexistuje kniha, která mě dostala více do kolen.

What happened?
Dílo Až nakonec všech dní, Příběh jedné lásky se odvíjí od jedné tragické noci, která navždy změnila životy dvěma rodinám, které si byly velmi blízké. Jejich dvě dospívající děti, jež byli ukázkovými ratolestmi, podle všeho spáchali dvojitou sebevraždu. Emily skončila mrtvá s prostřelenou lebkou a Chris s tržnou ránou na hlavě. Po prvotním šoku všechny trápí stejná otázka. Proč se dva mladí lidé, kteří měli celý život před sebou, rozhodli zemřít? Jak to vlastně ten večer u kolotoče bylo? Spáchala Emily opravdu sebevraždu, nebo jí někdo zabil? Chris tvrdí, že se Emily měla zastřelit první a on ji měl následovat, jenže se mu to nepodařilo. Najednou se však začínají objevovat důkazy, které Chrisovu historku o společné sebevraždě vyvracejí. A zoufalá matka Emily, která je přesvědčená, že se její dcera dobrovolně nezabila je odhodlaná udělat vše pro to, aby Chrise dostala do vězení. Přátelství Goldových a Heartových je tak nadobro zničeno, stejně jako životy obou rodin. Pod náporem nových důkazů je Chris obviněn z vraždy prvního stupně. Jedna velká láska, která skončila jednou velkou tragédií.

 It was a tragedy
Jodi Picoult nám naservírovala příběh, který se může stát kdykoliv a kdekoliv. Všechny postavy knihy jsou napsány tak uvěřitelně, jako kdyby to byli vaši sousedi, známí nebo spolužáci. Chris i Emily jsou typičtí mladí lidé, kteří si procházejí nesnadným obdobím dospíváním, zažívají úspěchy i prohry, to vše spolu. Jejich rodiče se samy potýkají s každodenními problémy a starostmi. Příběh je vyprávěn z mnoha pohledů, které nám umožňují nahlédnout na příběh ze všech možných úhlů. Chris, jeho právník, soudce, žalobce… ti všichni přináší nový náhled na celý případ. S každou další stránkou si tak říkáte, co se vlastně stalo? Příběh se navíc odehrává jak v přítomnosti, tak i v minulosti. Dovídáte se, jak se obě rodiny seznámily, retrospektivně sledujete vztah Chrise a Emily prakticky od narození a pomalu si uvědomujete, že vše co se v minulosti stalo je velmi důležité pro přítomnost. 

 I just wanna cry
Až nakonec všech dní Příběh jedné lásky možná není tou nejlepší knihou pod Sluncem, ale po přečtení ve vás nechá tolik rozporuplných pocitů, že nad příběhem budete přemýšlet ještě další den. Já osobně pořád nevím, koho mám brát jako viníka a koho jako oběť. Kdybych měla být v soudní porotě, nejspíš bych z toho dostala infarkt. Nevím, jak bych se zachovala, kdybych slyšela všechny výpovědi svědků a také Chrisovu výpověď. Vše co se stalo, byla jedna velká tragédie, které nejspíš nešlo zabránit. Tenhle příběh byl prostě plný zvratů a odhalení, které vás nenechají knihu odložit a po dokončení budete emocionálně vyždímaní, takže dopuručiji číst v lepší náladě. Pro mě byl těžké napsat tuhle Review a nerozbrečet se znova, když jsem si na Chrise a Em vzpomněla.
 

obrázky (Love-Cherishmekaru; Carousel-Chloe Louvain; Gun-mr. trouble maker; Boy - Tumblr)
anotace: nakladatelství Motto

21. 6. 2011

Amy Plum - Die for Me

Můj život byl vždy tak báječný a krásně normální. Ale pak stačil pouhý okamžik, aby bylo všechno jinak.
Najednou jsme byly já a moje sestra, Georgia, sirotci. Uzavřeli jsme naše životy do skladu a přestěhovaly se za prarodičy do Paříže. A já věděla, že mé rozbité srdce i život již nikdy nebudou vypadat normálně. A pak jsem potkala Vincenta.
Tajemný, sexy a neuvěřitelně okouzlující Vincent Delacroix se objevil z ničeho nic a pěkně mi zamotal hlavu. Znovu hrozilo, že ztratím své srdce. Ale byla jsem na to připravena.
Samozřejmě, že nic není tak jednoduché. Vzhledem k tomu, že Vincent není až tak úplně člověk. Potkal ho hrozný osud, který ho vystavuje nebezpečí každý den. Také má nepřátelé... nesmrtelné, vražedné nepřátelé, kteří jsou rozhodnuti jej zničit i všechny jeho druhu.
Můžu opět ohrozit své srdce, svůj život a život své rodiny, zrovna když se snažím poskládat zbytky svého předchozího života, jen kvůli lásce?

Kniha vyšla 10. 5. 2011
Moje hodnocení: 4/5


 Paris, Je t'aime
Die for Me je autorčina prvotina a jak sama přiznává, k napsání knihy ji vedlo především zhlédnutí filmu Twilight, které ji přimělo napsat vlastní romantický příběh. V jejím podání jsou hlavními hrdiny sedmnáctiletá Kate a devatenáctiletý Vincent. Kniha se odehrává snad v tom nejromantičtějším městě na světě – kouzelné a nádherné Paříži. Díky Die for Me se tak můžete procházet starobylými uličkami, nahlídnout do  pařížských muzeí, obdivovat Eiffellovu věž nebo navštívit jednu z mnoha kaváren. Amy Plum sama v Paříži žije, což je na celém díle velmi znát. Dýchne na vás pravá francouzská atmosféra.



I'm not like her
Kate a Georgie jsou nuceny začít nový život ve Francii spolu se svými prarodičy. Obě svůj smutek ze ztráty rodičů řeší odlišně. Starší Georgie miluje zábavu a společnost a nevynechá jedinou příležitost k návštěvě večírků. Mladší Kate je spíše samotář a útěchu hledá v knihách. Celé dny tráví doma ve společnosti imaginárních hrdinů, zatímco Georgie se venku baví se svými přáteli.  I když se na první pohled může zdát, že si Kate a Georgie nejsou blízké, opak je pravdou. Georgii na mladší sestře velmi záleží, a proto přemluví Kate, aby si taky jednou vyšla ven mezi lidi, a protože ví, že na večírek ji nejspíše nedostane, navrhne jí, ať stráví příjemné odpoledne s knihou v jedné z nesčetných pařížských kaváren. A tak se Kate poprvé setkává s Vincentem a jeho přáteli. Všichni jsou okouzlujíce krásní, ale také trochu podivní. Vincenta i Kate to k sobě od první chvíle nepopíratelně táhne k sobě a zdá se, že by se Kate mohla opět vrátit do normálního života. Jenže tak nějak tuší, že za tím divným Vincentovým chováním je něco víc a je rozhodnuta zjistit, co před ní skrývá. 


Beautiful zombie
Amy Plum se rozhodla vykreslit zombie vcela novém směru. Zapomeňte tak odchlípávající kůži, odporný puch a odpudivý vzhled. Její zombie aka Revenants jsou mladí a krásní lidé, kteří zemřeli, když se snažili zachránit něčí život. Byli přivedeni zpět k životu a nyní zachraňují obyčejné lidi před smrtí. Jenže ne všichni Revenants  jsou dobří. Je tu i skupina posmrtných, kteří se rozhodli smrtelníkům naopak k věčnému odpočinku dopomoci. A navíc jejich vůdce by nejradši viděl Vincenta s useknutou hlavou a spáleného na popel. Tohle nové pojetí zombie se mi velmi líbilo, přidalo příběhu aspoň na trochu originalitě. Amy Plum nám i postupně odhaluje jak Vincent i ostatní členové jeho „rodiny“ zemřeli. U těchto flashbacků se mi vážně chtělo brečet, což se mi moc často nestává. 


It's all about love
Die for Me si podle mě nehraje na víc, že ve skutečnosti je. Lehké oddechové čtení, které potěší spíše příznivkyně dokonalých mužských hrdinů, kteří by své vyvolené snesli modré z nebe. V tomto příběhu jde především o lásku a pořádnou dávku romantiky. Nebezpečí a smrtelní protivníci jsou spíše jen připomínání a v příběhu jim je věnována typická závěrečná „battle“ scéna. I přesto, že nejsem zastánkyní lásky na věky věků, zde mi to nevadilo. Kate a Vincentovi jsem fandila. Za jejich noční plavbu po Seině s výhledem na Eiffellovku bych vraždila. Přesto jsem občas z nudy zívala, protože na rovinu příběh netkví zrovna v originalitě, ale je šablonovou ukázkou romantických YA knih. Možná to bylo momentálním rozpoložením nebo tím, že se děj odehrává v Paříži, ale čtení téhle knížky jsem si velmi užila, i když asi nezastane příčky mých nejoblíbenějších knih.

 


obrázky (Eiffel tower-Favim; Reading book-Cathy; Text- Weheartit; Kiss-Polyvore)
anotace: můj volný překlad z Goodreads
 

19. 6. 2011

Inspiration (3)

Nedělní meme by Nikki Finn.
Cílem je vybrat tři fotky, které mě něčím inspirovaly (knihkupectví, knihovny, texty, diáře...)
Dnes jsem si vybrala deníky. Vždycky jsem si chtěla nějaký psát, ale přišlo mi, že zapisovat si do něj co jsem měla k snídani nebo obědu je zbytečné. A věřte mi, že všechny své dosavadní životní lásky i trapasy si pamatuji i bez deníku.

14. 6. 2011

Meg Cabot - Abandon



Série: Abandon Trilogy (1)
Kniha vyšla v originále 26. 4. 2011
Počet stran: 304
Štítky: Young Adult, greek mythology, romance

Oficiální stránky autorky

Moje hodnocení: 4/5








Follow me to Hell
Pierce, která před dvěma lety při nešťastné náhodě na čas zemřela a následně oživla, se na chvíli také ocitla v Podsvětí. Právě zde se podruhé setkala s Johnem, tajemným mladíkem, který po ní žádá, aby mu v jeho temném světě dělala společnost. Navždy. Pro Pierce, která si právě uvědomila, že při pádu do ledové vody v bazénu zemřela, je to obrovský šok. Ocitla se na děsuplném místě, s člověkem, kterého vůbec nezná a který po ní žádá, aby v tom pekle zůstala místo toho, aby se její duše ocitla „na druhém břehu“.  Proto udělá to, co jde lidem nejlépe. Uteče. Nějakým způsobem se jí podařilo uniknout z Podsvětí zpět do normálního světa. Jenže tahle návštěva do záhrobí se na ní podepsala. Přestala svět vidět skrz růžové brýle a začala ho vidět více realističtěji a pesimističtěji. Také se zdá, že John se jen tak nechce smířit s tím, že mu z Podsvětí utekla a začíná se objevovat kolem Pierce, vždy když ho nejvíce potřebuje. Což se jí ani za mák nelíbí. Jenže John se jeví jako nejméně podstatný problém, protože fúrie, které Johna z hlouby srdce nesnáší se teď tak nějak zaměřili i na Pierce.


Lost and dead
Celá kniha je psána z pohledu Pierce, která při svém vyprávění skáče z přítomnosti do minulosti, což bylo ze začátku docela matoucí. Než mi došlo, že si Pierce přehrává útržky vlastní smrti, nebo její pobyt v Podsvětí už byla opět v přítomnosti. Myslím, že autorka mohla minulost od přítomnosti odlišit, například kurzívou, protože takhle jsem se ve všech těch informacích pěkně ztrácela. Děj se odehrává v několika málo dnech a převážně na jednom a tom samém místě, proto mě příběh nevtáhnul zcela do sebe. Navíc se hlavní mužský hrdina John objevuje v knize asi tak na 50 stránkách a mi se o něm tak moc nedozvíme. Na jednu stranu je to fajn, protože nás Cabot udržuje v napětí, ale také to bylo trochu nudné. Vlastně jsem si hlavní i vedlejší postavy nemohla oblíbit. Pierce pořád vypráví o tom, jak zemřela, na každé stránce je o tom zmínka a John, když se objeví, je zas tajemný jak hrad v Karpatech. Vedlejší postavy až na strýčka kriminálníka nestojí za řeč.

Underworld
I přesto, že jsem nebyla zrovna nadšená vykreslením charakterů, se mi příběh líbil. Mám ráda řecké mýty a vše s nimi spojené. Můžete čekat pořádnou dávku napětí, tajemna a hrdiny, kteří jsou trochu odlišní od ostatních. Osobně bych se více zaměřila na vykreslení Podsvětí a celého světa, ve kterém John žije nebo jeho minulosti, ale od toho tu jsou další díly, které Cabot plánuje. Další věc, za kterou Meg miluju, je ta, že stvořila hlavní hrdinku, která neskočí svému objektu zájmu ihned kolem krku a nevyznává mu lásku. Pierce se naopak Johna trochu bojí, což chápu, protože kdyby si mě někdo chtěl nechat v Podsvětí, asi by to taky nebyla láska na první pohled. Zato u Johna je možno vidět, že má Pierce rád, i když se k ní občas chová jako nevychovanec. Je to takový hrůzu nahánějící bad boy, který má své slabiny a jednou z nich je právě Pierce. Jsem velmi zvědavá, jak se příběh bude odvíjet dále a jak název pokračování slibuje(Underworld) můžeme se těšit na další výlety do Podsvětí.

 

obrázky (Hades and Persephone by Dulceta, Abandon - Meg Cabot, Girl- LoveQuotesRus, Necklace - drunkparade)
anotace: můj volný překlad z Goodreads

13. 6. 2011

Summer giveaway winner!!



Summer giveaway, kterou jsem pořádala zde na blogu je zdárně u konce. Omlouvám se, že mi trvalo tak dlouho vyhlásit výherce, ale začaly mi pracovní povinnosti. Každopádně moc děkuju všem za účast :) ani ve snu by mě nenapadlo, že se vás zůčastní tolik. Ještě jednou děkuji. Bohužel výherce je jen jeden.

So, the winner is...

Abyss 

Random.org vygeneroval číslo 10, pod kterým se skrývala Abyss. Výherkyni kontaktuji za pár okamžiků, doufám tedy, že nevadí když zveřejním její odpověď na otázku jakého knižního hrdinu by si s sebou vzala na dovolenou.


No tak vybrat si jen jednoho je docela problém :D Snad by to byl ale Jesse z Mediátora, protože miluju jeho krásný přízvuk a on je takový ten kluk u kterého víte, že by se za vás postavil a bojoval by, přitom je ale dost spolehlivý a není to žádný "zuřivec".

Gratuluji!!

12. 6. 2011

Inspiration (2)

Nedělní meme by Nikki Finn.
Cílem je vybrat tři fotky, které mě něčím inspirovaly (knihkupectví, knihovny, texty, diáře...)

Dnes jsem si vybrala pohlednice. Dřív jsem je sbírala a ještě teď mám doma pořádnou hromádku těhle barevných kartiček.








7. 6. 2011

Gwen Hayes - Falling Under


Série: Falling Under
Kniha vyšla v originále 1. 3. 2011
Počet stran: 324
Štítky: Young Adult, paranormal, demons, romance

Oficiální stránky autorky 

Moje hodnocení: 4/5

  







Život jaký žijeme
Gwen Hayes je americká spisovatelka, která na kontě poměrně dost knížek. Věnuje se jak psaní pro náctileté čtenáře, tak i pro dospělé. V knize Falling Under  nás ve svém příběhu zavádí do malého a napohled klidného městečka v Kalifornii, kde o nějakém vzrušení nemůže být ani řeč.  Typické maloměsto, kde každý vidí druhému až do talíře. A přesně sem se před několika lety přistěhovala z Anglie spolu se svým odtažitým a poměrně přísným otcem i hlavní hrdinka Theia. Přivítání v novém městě nebylo zrovna nejvřelejší, protože děti jsou opravdu kruté a nesnáší odlišnosti a výjimky. Theia však splňuje oboje. Se svým zvláštním anglickým přízvukem, plachostí a všemi pravidly a zákazy, které musí dodržovat, tak není její život v Serendipity Falls zrovna med.  Naštěstí Theia svůj život nevidí až tak černobíle a i když se cítí osamělá, má dvě nejlepší přítelkyně Donu a Amelii, společně s kterými tvoří nerozlučnou trojici. Její život prostě plynul stereotypně den za dnem, dokud se však nesetkala s Hadenem.

Am I dreaming?
Vše začalo když Theia objevila na zahradě hořícího muže – spíše kostru a následnými sny, ve kterých se ocitala na neznámém místě. A právě v těch snech se seznámila s Hadenem. Okouzlujícím, tajemným klukem v obleku z doby Regentské Anglie a podmanivým šarmem. Theia netušila, jak se v tomhle novém světě ocitla, když má být doma ve své posteli, ale především netuší proč.  Haden není zrovna nejsdílnější typ, ale zdá se, že Theiu zná a je rád za její pravidelné návštěvy. Tančí spolu na plese kostlivců, procházejí se po zahradách a každé ráno se Theia opět probouzí doma u sebe v pokoji. Myslí si, že jsou to pouze nevinné sny, které vyplodil její mozek. Dokud nespatří Hadena na chodbě v její škole. Jenže tenhle Haden se zdá být jiný – je arogantní a beze studu se otočí za každou sukní. 

Nejsem hodný chlapec
Upřímně začátek knihy mě moc nenadchnul. Stokrát omílané téma i prostředí. Nějak jsem se nemohla ubránit porovnat Falling Under s knihou Twilight. Theia mi hrozně připomínala Bellu - tím svým nesobeckým chováním to někdy až přeháněla i když u Theii to nebylo zas tak hrozné. I  Haden jako by byl druhý Edward. V jednu chvíli se motá kolem Theii, skládá jí lichotky a za pět minut jí od sebe odhání s tím, že je nebezpečný a měla by se od něj držet dál. Jenže na rozdíl od Edwarda Haden nemá žádnou milující matku, jako byla Esmé, ale pěkně zlomyslnou sukubu Maru, která těm dvěma ještě hodně zavaří. Prostě jsem si tento ústřední pár nemohla zezačátku nějak oblíbit.
Naproti tomu vedlejší postavy byly velmi sympatické. Dona i Amelia dávají slovu nejlepší kamarádka nový rozměr. Na jejich scény jsem se velmi těšila, protože Doniny hlášky mi způsobovaly záchvat smíchu ještě dalších deset minut. Amelia se svými věšteckými a duchovními schopnostmi byla k nezaplacení. Líbilo se mi, že Gwen nezazdila vedlejší postavy a nechala jim také své příběhy. Sladký Gabe, který se zamiloval do Dony nebo mladý věštec Varnii, který učí Amelii pracovat s jejími schopnostmi jsou další charaktery, které dělají knihu tak skvělou.

 Alenka v říši divů
Pokud se dostanete za první polovinu knihy, nebudete litovat. Příběh dostává tu správnou šťávu a říz. Jako by nás Gwen chtěla nejdříve nechat zlehka prospat a pak na nás připravila jedno překvapení za druhým. Theia i Haden si u mě výrazně polepšili a příběh se přesouvá spíše do Hadenova světa. Theia mi tak trochu připomínala Alenku v říši divů. Vše pro ní bylo nové a nepoznané. Opravdu druhá polovina v sobě měla vše po čem jsem toužila – pořádnou dávku napětí, dobrodružství, lásky, obětování a konec, který mě nutí se těšit na pokračování. Jestli se chcete začíst do knihy, ve které si nemůžete být jistí, co se bude dít na další stránce je Falling Under ideální. Navíc, kdo by doma nechtěl mít knihu s tak krásnou obálkou, která přesně znázorňuje Theiu, i černé růže na obálce mají svůj důvod. Prostě tenhle přebal se povedl stejně jako celý příběh.

 

obrázky (I learned to live half alive by allyouneedisjam; Dream Catcher by wellhello, Gaspard Ulliel by Maria Beatriz; Black roses by Susan Bazerra)
anotace: můj volný překlad z Goodreads

5. 6. 2011

Inspiration (1)

Nedělní meme by Nikki Finn.
Cílem je vybrat tři fotky, které mě něčím inspirovaly (knihkupectví, knihovny, texty, diáře...)

Dnes jsem vybrala Emily Bronte. Tuhle spisovatelku mám moc ráda a její román Na Větrné hůrce mě nikdy nepřestane bavit číst. 





2. 6. 2011

Beth Revis - Across the Universe

Láska mimo čas. Vesmírná loď postavená na tajemstvích a vraždě.
Sedmnáctiletá Amy se připojí se svými rodiči jako zmrazení lidé k vesmírné lodi Godspeed, a očekává, že bude vzbuzena na nové planetě, tři sta let v budoucnosti.
Neočekávala, že bude rozmrazena o padesát let dříve. Amy je tak vržena do nového světa vesmírné lodi, která si žije vlastními pravidly.
Amy si rychle uvědomí, že její probuzení nebyla pouhá chyba počítače. Někdo z tisíce obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít. Jestli Amy rychle něco neudělá, její rodiče budou další.
Amy musí co nejdříve odhalit ukrytá tajemství Godspeed. Ale z jejího seznamu podezřelých, teď záleží jen na jediném: Elder - budoucí vládce lodi a láska, kterou neviděla přicházet.

Kniha vyšla v originále 11. 1. 2011
Moje hodnocení 5/5



Život ve vesmírné lodi
Autorka Beth Revis nás zavádí do prostředí, které se v YA knihách skoro vůbec nevyskytuje. Zapomeňte tak na střední školu, tlupu chechtajících roztleskávaček a všemožné nadpozemské bytosti. Across the Universe je příběh odehrávající se na jednom místě, vesmírené lodi Godspeed, která je velmi velmi rozlehlá a rozdělená do několika sektorů, kde necelých 2 500 obyvatel žije. Na lodi se tak nachází nemocnice, farmy s chovnými zvířaty, městečko s domky jako krabice a také několik dalších místností sloužících k potřebám řízení lodě. Prostě normální fungující maloměsto, které má místo slunce solární lampu, nebe z oceli a je ohraničené stěnami lodě. "Starosta" lodě Godspeed je pak nejstarší ze všech žijích lidí, Eldest, který vládne lodi přísnou a tyranskou rukou. Aby měl v budoucnu komu předat své místo vychovává si nástupníka - Eldera, který je 16 mladík s touhou objevit všechna tajemství Godspeed.

"Jedna osoba narozená dříve než ostatní lidé. Jejich vůdce. Vystupující jako patriarchát a velitel pro mladší generaci."
 
Jako vejce vejci
Odlišnost podle Eldesta vyvolává nepokoje a vzpoury. Proto jsou všichni obyvatelé Godspeed stejní. Tmavá pleť, hnědé vlasy i oči. Nikdo není odlišný. A zdá, že to funguje. Lidé tvoří pevně sehraný celek řízený šílenými a podle mě zvrácenými pravidly. Na lodi žijí dvě generace, jedna kolem dvaceti let a druhá okolo čtyřiceti. Všichni ve stejný čas během tzv. Sezóny mají za úkol se s opačným pohlavím "velmi detailně sblížit".  Také jednotlivá patra lodi nemůže navštívit jen tak kdokoliv, ale pouze ti, kteří mají povolení. Každý člověk má taky za levým uchem implantovaný komunikátor, díky kterému spolu můžou hovořit a zároveň slouží jako GPS lokátor, takže Eldest vidí, kde se kdo nachází. Žádné soukromí tedy skoro neexistuje. Individualita se trestá životem v nemocnici s nálepkou blázen. Godspeed je dobře seřízený stroj, kteří tvoří lidé.

"Všichni mluvíme stejným jazykem. Všichni jsme monoetničtí. A protože se nelišíme, tak nebojujeme. Na Godspeedu se nikdy nebudeme muset obávat těch válečných hrůz."


Nejsem stejná jako vy
A do tohohle světa se "probudí" Amy. O několik desítek let dříve než bylo v plánu. Bez rodičů a v neznámem prostředí. S červenými vlasy, zelenýma očima a bledou pokožkou je Eldestovi jasné,  že s ní budou samé problémy. A taky že ano. Amy se spřátelí s Elderem a umělcem Harlyem a jak jím postupně vypráví o světě, ve kterém žila začíná Eldera pomalu přesvědčovat, že Eldest není tak dokonalý a lidem prospěšný vůdce jak si vždy myslel. Beth Revis stvořila úžasné postavy, které si oblíbíte hned na prvních stránkách. Sice se mi občas zdálo, že je Amy až příliš tvrdohlavá a nenechá si od nikoho vysvětlit proč je pro zdejší obyvatele tak důležitý pevný řád a pravidla, ale kdybych se já probudila ve vesmírné lodi, kde by mi někdo nařizoval, že teď se musím "spářit" a porodit dítě, teď musím zemřít asi bych taky trochu vyšilovala a snažila se ostatní přesvědčit, že takhle se lidi nechovají.

"Viděl jsem jí ležet tady dole, zmrazenou v její skleněné rakvi. Byla jiná. Tak odlišná. Nikdy jsem neviděl opravdový západ slunce, ale najednou byl zde. V jejích vlasech, zalitých v ledu."


Dvojí pohled na svět
Kniha je psána z dvou pohledů - Amy a Eldera. Máme tak dokonalý náhled do obou tak rozdílných světů, že nemusíme přemýšlet proč ta věc takhle funguje, proč lidé vyslali loď na novou planetu... protože je to vzpátí ihned vysvětleno Amy nebo Elderem. Jednotlivé kapitoly nejsou nijak dlouhé a ze začátku vypráví dva samostané příběhy, ovšem jen do doby než se ti dva setkají. Již jejich úvodní společná scéna mě hluboce zasáhla. Amy se probouzí opět k životu, což není vůbec snadné a hlavně bezbolestné. Změnit se z kvádru ledu zpět na lidskou bytost chvíli trvá a navíc vše doprovází velká bolest. První koho Amy po probuzení spatří je Elder, který je Amy fascinován. A tak se z nich postupně začínají stávat přátelé, kteří se snaží společně najít vraha, který rozmrazuje ostatní lidi, kteří se ze svých chladných rakví bez pomoci, kterou měla Amy nedostali živí. Kdo ovšem čeká velkou dávku romantiky toho musím zklamat. Across the Universe má sice přenádhernou obálku, která slibuje mnohé, ovšem to co bychom čekali nedostaneme. Občas se v knize vyskytovalo nějaký ten romantičtější moment, ale velmi často to nebylo. Mě osobně to, ale vůbec nevadilo, protože mě děj i bez nehynoucíh vyznání lásky pořádně vtáhl do děje. Rozluštíte jednu záhadu a valí se na vás další tajemství. Zdá se, že Godspeed je spletená ze sítě lží a klamů. Sice vraha odhalíte dříve než hlavní hrdinové, ale ty další bomby, které nám Revisová připravila už odhalíte jen těžko.
Proto vřele doporučuji přečíst, protože kdo má rád tajemství, nový neotřelý svět a sem tam i trochu té lásky bude nadšený, stejně jako já.



obrázky (Godspeed-Don't Lose my Place, Universe by Linnea; Mars 2011 by Andrea; Tres belle by chouette11)
anotace: můj volný překlad z Goodreads
úryvky textu z knihy Across the Universe