11. 8. 2011

Jamie McGuire - Beautiful Disaster

Série: Beautiful (1)
Kniha vyšla v originále 26. 5 2011
Počet stran: 527
Štítky: contemporary, romance, college

Oficiální stránky autorky 

Moje hodnocení 5/5










Bad guy met girl
Hlavní hrdinka Abby je se svojí nejlepší kamarádkou Americou prvním rokem na vysoké škole, kde je nikdo nezná a tak může začít s čistým štítem. Její dětství a domov díky opilé matce a gamblerskému otci nebyla procházka růžovou zahradou a i přesto, že America by pro Abby udělala první poslední je ráda, že může začít žít život jako nový člověk daleko od pomluv a od svého otce. 
 Abby se díky příteli Americi, Shepleymu seznamuje s jeho bratrancem Travisem, který je školní lamač dívčích srdcí, nenapravitelný proutník a rváč. Travis si jako svůj příští skalp vyhlídne právě Abby, ale ta jelikož ji Travis až moc připomíná jejího otce, na jeho šarm nereaguje. Pro Travise je to zpočátku šok, že ho někdo může odmítnou, ale když mu Abby jasně vysvětlí, že se nehodlá stát další holkou na jednu noc, navrhne jí Travis přátelství. A i když zpočátku nikdo nevěří, že by se Travis mohl pouze přátelit s dívkou a ne ji hned zatáhnout do postele oba všem vytřou zrak, když se z nich stanou velmi dobří přátelé.
Jenže jejich přátelství pomalu přerůstá v něco většího, což by mohl být problém, protože Abby nechce o své přátelství s Travisem přijít. Moc nepomáhá ani to, že u něj musí měsíc bydlet, dennodenně se potýkat s pomluvami, že jsou něco víc, než jsou a do toho ještě zvládnout možného budoucího přítele, který není zrovna Travisův nejlepší kamarád.

"Já se s tebou nevyspím. Nejsem ohromená tvým tetováním, nebo tvým chlapeckým kouzlem, nebo tvojí nenucenou lhostejností, takže se můžeš přestat snažit, jasný?"

Jízda, na kterou se nezapomíná
Uf. Tahle knížka vás vtáhne od první stránky. Doslova. Minimum monologu, hodně dialogu a akce. Líbilo se mi, že autorka vsadila na akci a nenechala hlavní hrdinku deset stránek přemýšlet, jestli ho má políbit nebo ne. Abby prostě šla a udělala to. Navíc se konečně po strašně dlouhé době příběh neodehrává na střední škole ale na vysoké. Samozřejmě i tady nechybí roztleskávačky, fotbalisti a vše, co k školnímu životu patří, ale McGuire se jako jedna z mála autorek nebála a použila do své knihy taky pěkně peprný slovník a sex – vše do knihy pěkně zapadalo a učinilo jí ještě více reálnější. Navíc byly tyto scény napsány podle mého vkusně a neobsahovali žádné nechutností jako v prvním díle Školy noci. 


Všechny strany lásky
Abby i Travise jsem si dokázala v určitých momentech zamilovat jako třeba když koupil Abby štěně, ale za sekundu jsem je začala nesnášet. Travise proto, že se k Abby choval jako ke svému majetku a Abby proto, že mu to dovolila a i přes to, že jí dělal žárlivé scény před ostatními spolužáky , zmlátil každého, kdo se na ní jen podíval se k němu vždycky vrátila. Ti dva nemohli žít spolu, ale když byli od sebe, bylo to ještě horší.  Tohle nebyl vztah, na který bych byla v YA knížkách zvyklá. Žárlivost, ponižování, velkolepé scény proti velké lásce, která místy hlavně z Travisovi strany naháněla až strach. Ty dva prostě budete milovat i nesnášet zároveň. Radovat se když mají zrovna jeden ze svých lepších dnů a nadávat, když se budou vzájemně urážet.

"Jste jak prokletý tornádo. Když jste šťastní, je to samá láska, spokojenost a motýlci. Když se hádáte stáhnete celej zatracenej svět sebou!"





obrázky (Beautiful Disaster - Beautiful Disaster; Friendship-Tumblr; Rolle Coaster-Done with love; Hurricane-Glogster)
anotace: můj volný překlad z Goodreads
úryvky textu z knihy Beautiful Disaster


Žádné komentáře:

Okomentovat