16. 3. 2012

C.J. Daugherty - Night School


Série: Night School (1)
Kniha vyšla 5. 1. 2012
Počet stran: 451
Štítky: Young Adult, romance, mystery

Oficiální stránky autorky

Moje hodnocení: 4/5









Welcome to Cimmeria
Night School byla opravdu příjemným překvapením. Zprvu jsem knihu v knihkupectví záměrně přehlížela v domění, že se jedná o další Školu Noci nebo Akademii Evernight, ale poté jsem si přečetla pár recenzí moje zvědavost byla dohnána na maximum. A že jsem neprohloupila. U žádné jiné knihy jsem se tak moc nesnažila vyčíst z textu o čem to vlastně čtu. Je to paranormální romance o upírech, vlkodlacích nebo obyčejná contemporary s trochou tajemna? Jaj, škoda, že jste mě neviděli, když jsem se o tom velkém tajemství nakonec dočetla. No, docela mi spadla čelist. C. J. Daugherty zajisté umí zmást čtenáře, že neví, která bije.


 Love and mystery
Allie se po pár eskapádách s policií ocitá v tajemné akademii Cimmeria. Ze začátku to tady nesnáší, pitomá pravidla, podezřele milá ředitelka, bohatí a perfetkní spolužáci... Se svými červenými vlasy, super kick-ass botami a pocházející se střední třídy si připadá jako outsider. Postupem času se však začíná školnímu řádu a životu na koleji přizpůsobovat a dokonce si najde i pár přátel. Allie se po dlouhé době cítí šťastná a sama sebou. Navíc se okolo ní neustále motá Sylvain, šarmantní a nechutně bohatý kluk, který se chce s Allie víc než jen kamarádit. Život zatím nemůže být lepší. Tedy až na Cartera, cynického a arogantního spolužáka, pro kterého ač nerada, má Allie slabost. A milostný trojúhelník je na světě. Daugherty ale vyváženě zkombinovala romantiku s napětím, takže nejste přesyceni vášnivými polibky, nebo nervy drásajícími scénami. Líbilo se mi, že autorka nic neuspěchala, nevyčarovala okamžité splynutí dvou duší a nezaplácala stránky plytkými vyznání lásky. V Night School je důraz na romanci brán s lehkostí a reálnosti jak to u 16 teenagerů v normálním životě funguje. Ale když už se nějaké scéna objeví stojí za to. Sylvaina jsem si po pravdě moc neoblíbila, nebo spíše jeho chování - jsem bohatý, tak si můžů dělat co chci. Naopak Cartra jsem si zamilovala. S jeho skvělými hláškami a na pohled chladným vystupováním mi připomínal Christiana z Vampýrské Akademie. 
Celkově se během čtení setkáme s velkým množstvím postav, které ať se zpočátku zdají být bezvýznamné pak mají klíčové role v dění.


Liar, liar...
Wau. To napětí. C.J. Daugherty teda umí čtenáře vodit na provázku. S každou stránkou se věci stávají zajímavější a vypjatější. Záhadný spolek Night School, do jehož kruhu smí vstoupit jen ti nejlepší z nejlepších. Všichni o něm vědí, ale jen zasvěcení znají jeho podstatu. Členové se z jejích setkání vracejí zakrvácení a zbití, ale učitelé se tváří jako by se nic nedělo. Allie se však s neúplnými a mlhavými odpověďmi nechce smířit, a proto se s pomocí Cartera rozhodne odhalit, k jakým účelům akademi Cimmeria doopravdy slouží. Jenže místo vytoužených odpovědí dostane zase jen další otázky.

Night School prostě předčilo mé očekávání a slibně vybudovalo základy pro pokračování. I přesto jsem nemohla dát plný počet, protože mi prostě nějaké drobnosti nesedí. Teoreticky je mi jasné, jak něco takového mohli utajit, ale prakticky... nebo proč si napomoc nezavolali někoho schopného, kdo by se zlým padouchem zatočil namísto toho, aby to nechali na bandě dětí. Možná jsem až příliš náročná, ale chtěla bych aby nám autorka dala trochu přesnější informace a vysvětlení než se nám dostalo. Je mi jasné, že si to nechává na další díl, ale já bych chtěla nějaké odpovědi už teď.


obrázky: We Heart It
anotace: můj volný překlad z Goodreads

2 komentáře:

  1. Líbí se mi obálka :) Anotace je slibná a tvoje recnze velmi vychvalující :D Trochu mi to po přečtení anotace připomínalo Temnou akademii :)

    OdpovědětVymazat
  2. Možná zkusím :o) Díky a máš hezký blog, líbí se mi ten design :o)
    Když budeš ít chuť mrkni na můj.

    OdpovědětVymazat