21. 6. 2011

Amy Plum - Die for Me

Můj život byl vždy tak báječný a krásně normální. Ale pak stačil pouhý okamžik, aby bylo všechno jinak.
Najednou jsme byly já a moje sestra, Georgia, sirotci. Uzavřeli jsme naše životy do skladu a přestěhovaly se za prarodičy do Paříže. A já věděla, že mé rozbité srdce i život již nikdy nebudou vypadat normálně. A pak jsem potkala Vincenta.
Tajemný, sexy a neuvěřitelně okouzlující Vincent Delacroix se objevil z ničeho nic a pěkně mi zamotal hlavu. Znovu hrozilo, že ztratím své srdce. Ale byla jsem na to připravena.
Samozřejmě, že nic není tak jednoduché. Vzhledem k tomu, že Vincent není až tak úplně člověk. Potkal ho hrozný osud, který ho vystavuje nebezpečí každý den. Také má nepřátelé... nesmrtelné, vražedné nepřátelé, kteří jsou rozhodnuti jej zničit i všechny jeho druhu.
Můžu opět ohrozit své srdce, svůj život a život své rodiny, zrovna když se snažím poskládat zbytky svého předchozího života, jen kvůli lásce?

Kniha vyšla 10. 5. 2011
Moje hodnocení: 4/5


 Paris, Je t'aime
Die for Me je autorčina prvotina a jak sama přiznává, k napsání knihy ji vedlo především zhlédnutí filmu Twilight, které ji přimělo napsat vlastní romantický příběh. V jejím podání jsou hlavními hrdiny sedmnáctiletá Kate a devatenáctiletý Vincent. Kniha se odehrává snad v tom nejromantičtějším městě na světě – kouzelné a nádherné Paříži. Díky Die for Me se tak můžete procházet starobylými uličkami, nahlídnout do  pařížských muzeí, obdivovat Eiffellovu věž nebo navštívit jednu z mnoha kaváren. Amy Plum sama v Paříži žije, což je na celém díle velmi znát. Dýchne na vás pravá francouzská atmosféra.



I'm not like her
Kate a Georgie jsou nuceny začít nový život ve Francii spolu se svými prarodičy. Obě svůj smutek ze ztráty rodičů řeší odlišně. Starší Georgie miluje zábavu a společnost a nevynechá jedinou příležitost k návštěvě večírků. Mladší Kate je spíše samotář a útěchu hledá v knihách. Celé dny tráví doma ve společnosti imaginárních hrdinů, zatímco Georgie se venku baví se svými přáteli.  I když se na první pohled může zdát, že si Kate a Georgie nejsou blízké, opak je pravdou. Georgii na mladší sestře velmi záleží, a proto přemluví Kate, aby si taky jednou vyšla ven mezi lidi, a protože ví, že na večírek ji nejspíše nedostane, navrhne jí, ať stráví příjemné odpoledne s knihou v jedné z nesčetných pařížských kaváren. A tak se Kate poprvé setkává s Vincentem a jeho přáteli. Všichni jsou okouzlujíce krásní, ale také trochu podivní. Vincenta i Kate to k sobě od první chvíle nepopíratelně táhne k sobě a zdá se, že by se Kate mohla opět vrátit do normálního života. Jenže tak nějak tuší, že za tím divným Vincentovým chováním je něco víc a je rozhodnuta zjistit, co před ní skrývá. 


Beautiful zombie
Amy Plum se rozhodla vykreslit zombie vcela novém směru. Zapomeňte tak odchlípávající kůži, odporný puch a odpudivý vzhled. Její zombie aka Revenants jsou mladí a krásní lidé, kteří zemřeli, když se snažili zachránit něčí život. Byli přivedeni zpět k životu a nyní zachraňují obyčejné lidi před smrtí. Jenže ne všichni Revenants  jsou dobří. Je tu i skupina posmrtných, kteří se rozhodli smrtelníkům naopak k věčnému odpočinku dopomoci. A navíc jejich vůdce by nejradši viděl Vincenta s useknutou hlavou a spáleného na popel. Tohle nové pojetí zombie se mi velmi líbilo, přidalo příběhu aspoň na trochu originalitě. Amy Plum nám i postupně odhaluje jak Vincent i ostatní členové jeho „rodiny“ zemřeli. U těchto flashbacků se mi vážně chtělo brečet, což se mi moc často nestává. 


It's all about love
Die for Me si podle mě nehraje na víc, že ve skutečnosti je. Lehké oddechové čtení, které potěší spíše příznivkyně dokonalých mužských hrdinů, kteří by své vyvolené snesli modré z nebe. V tomto příběhu jde především o lásku a pořádnou dávku romantiky. Nebezpečí a smrtelní protivníci jsou spíše jen připomínání a v příběhu jim je věnována typická závěrečná „battle“ scéna. I přesto, že nejsem zastánkyní lásky na věky věků, zde mi to nevadilo. Kate a Vincentovi jsem fandila. Za jejich noční plavbu po Seině s výhledem na Eiffellovku bych vraždila. Přesto jsem občas z nudy zívala, protože na rovinu příběh netkví zrovna v originalitě, ale je šablonovou ukázkou romantických YA knih. Možná to bylo momentálním rozpoložením nebo tím, že se děj odehrává v Paříži, ale čtení téhle knížky jsem si velmi užila, i když asi nezastane příčky mých nejoblíbenějších knih.

 


obrázky (Eiffel tower-Favim; Reading book-Cathy; Text- Weheartit; Kiss-Polyvore)
anotace: můj volný překlad z Goodreads
 

2 komentáře:

  1. Nevím osobně, jak je na tom kniha s příběhem, ale cover má nádherný:) Slyším na ni různé reakce - zatím na mě působí "klišoidně", ale trkla mě tvá zmínka o krásných zombících, takže někdy zkusím a uvidím:D

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka je nádherná, ale co se týká příběhu výkvět originality to zrovna není :D podle mě je to taková oddychovka na dvě odpoledne, když člověk nemá co dělat.

    OdpovědětVymazat