12. 3. 2011

Ally Condie - Matched (Matched 1)

Cassia vždy věřila, že Společnost za ni činní správná rozhodnutí: co číst, na co se dívat, čemu věřit. Proto když se na obrazovce v den její Spojovacího ceremoniálu objeví Xanderova tvář, Cassia si je naprosto jistá, že je její ideální protějšek... dokud na obrazovce v záblesku nespatří tvář Kye Markhamse ještě než zčerná.
Společnost jí sdělí, že se jedná o závadu, vzácnou poruchu. Měla by se zaměřit na šťastný život, který jí je určený s Xanderem. Jenže Cassia nemůže na Kye přestat myslet, a jak se postupně sbližují, Cassia začne pochybovat o neomylnosti Společnosti a je konfrontována nemožnou volbou: má si zvolit mezi Xanderem a Kyem, mezi jediným životem, který zná a cestou, kterou se ještě nikdo neodvážil následovat.

Kniha vyšla v originále 30. 11. 2011
Kniha by měla vyjít i v Čr pod názvem Dokonalý pár a je naplánovaná na květen příštího roku.
Moje hodnocení: 4/5

Tuhle knihu jsem si chtěla hrozně moc přečíst. Anotace vypadala více než lákavě, masová propagační kampaň, krásná obálka, co víc si přát?
Ještě před prvním přečteným řádkem jsem si říkala, že tohle bude naprostá senzace. Jenže zas taková senzace to nebyla. Alespoň ne pro mě. Nevím, co přesně mi vadilo, možná pomalý rozjezd, chladné reakce Cassie, opravdu nevím, ale do knihy jsem se nemohla pořádně začíst. Nakoce však nebyla tak špatná, jak se zprvu zdála. Všechno to chtělo čas a odstup.

Život není peříčko
  V Caassiině světě vám Společnost diktuje, co máte číst, poslouchat... prostě řídí absolutně vše, i vaši smrt. Lidé umí pouze to, co jim Společnost přiřadí. Cassia tak například neumí psát, ovládá pouze psaní na počítači. A takhle to je se vším. Každý umí kousek něčeho, ale nikdo žádný ucelený celek.
 V den Cassiina Spojovacího banketu, který čeká každého dospívajícího se jako její přidělený ideální partner pro zbytek života objeví její nejlepší přítel a soused Xander. Cassia nemůže být šťastnější. Xander je milý, laskavý a určitě jí bude dobrým manželem. Navíc není obvyklé, aby byly spojovány páry, které se znají a žijí ve stejném městě. Všechno se zdá být perfektní. Štěstí však netrvá dlouho, protože když si Cassia chce přehrát informační flash disk nezjeví se jí Xanderova tvář, nýbrž Kyova. Cassie je zmatená, neví co má dělat a  i přes ujištění Společnosti, že se jedná o velmi vzácnou chybu se nemůže zbavit myšlenek na Kye. A i když ví, že její životní partner je někdo jiný ke Kyovi jí to pořádně táhne. A tak začíná utajovaný vztah Cassie a Kye, neboť společnost ví o všem všechno. Nebo ne?

Velký bratr tě vidí
  A tak se Cassia začíná sebe sama ptát, jestli je Společnost opravdu tak neomylná a lidstvu prospěšná. Jak mohli jen tak vybrat Sto nejlepších filmů, Sto nejlepších knih... kdo o tom rozhodl? Proč vlastně všichni tak slepě věří ve Společnost? Dává jim pocit bezpečí, ale nebylo by lepší o svém životě rozhodovat sám?

Jak tohle dopadne...
  Konec knihy byl velmi překvapující. Věděla jsem, že to Cassia s Kyem nebudou mít jednoduché, ale tohle mě nenapadlo. Good job Ally.
Naštěstí autorka plánuje pokračování s názvem Crossed, které vyjde v listopadu tohoto roku. Popravdě jsem zvědavá jaký bude druhý díl, takže si ho nejspíše přečtu.


P.S. informace, která dnes obletěla všechny knižní blogy a servery je obálka pokračování Matched - Crossed.

Žádné komentáře:

Okomentovat