12. 3. 2011

Gayle Forman - If I Stay

Série: If I Stay (1)
Kniha vyšla v originále 9. 4. 2009
Počet stran: 201
Štítky: contemporary, romance, music

Oficiální stránky autorky

Moje hodnocení: 5/5









Den jako každý jiný
Mia spolu se svojí rodinou, kterou nade vše miluje vyrazila jednoho dne na výlet ke známým. Ten den zrovna sněžilo, což bylo pro oblast, kde Mia žije dos netypické. Nikdo si z toho však nedělal hlavu. Jenže během několika minut je vše jinak. Do rodinného auta Miiných rodičů narazil náklaďák. A tak tahle nehoda navždy změnila její dosud šťastný život. V kritickém stavu je převezena do nemocnice, kde ji lékaři věnují tu nejlepší péči. Zdá se, ale jako by Mia přestávala bojovat. Jako by věděla, co se stalo jejím nejbližším. A Mia opravdu vše viděla. Jako duch, který opustil její tělo viděla mrtvé rodiče ležící na silnici, viděla samu sebe jak jí přepravují do nemocnie. Bezcílně bloumá nemocničními chodbami, pozoruje své prarodiče a přátelé, kteří ji přišli navštívit a rozhoduje se co má udělat dále. Zůstat či odejít. Ztratila svou rodinu, rodinu, bez které si nedokáže představit svůj život. Vypadá to, že se váhy jejího osudu přiklánějí spíše k tomu, aby Mia navždy odešla. Jenže je tu někdo, kdo Miu rozhodně nechce nechat opustit tento svět. Její přítel Adam.

Adam a Mia
Mia se s Adamem seznámila ve škole. Oba spojuje velká láska k hudbě, i když Mia dává přednost klasice a hraní na cello zatímco Adam má rád rockovou muziku a je zpěvákem punkové kapely. Ti dva nemůžou být rozdílnější-tichá a klidná Mia, společenský a extrovertní Adam. Jenže je to právě hudba, která je dala dohromady. I když zpočátku Mia přistupuje k jejich rozvíjejcímu vztahu trochu skepticky po počátečních rozpacích a stydlivosti, které doprovázejí každý začátek vztahu se konečně dávají dohromady. Jejich láska se pomalu rozvíjí, což dává knize neuvěřitelně realistický náhled. Žádná velká láska na první pohled ani nehynoucí vyznání tak nečekejte. Postupem času se však i jejich vzájemné city prohloubí a oba si uvědomí, že toho druhého skutečně a doopravdy milují. Zdá, že jejich životy nemůžou být ideálnější. Jenže Mia se rozhodla absolvovat talentové zkoušky na nejprestižnější konzervatoř v Americe-Juliard, který ovšem leží na druhé straně států. Musí se tak vypořádat s tím jestli odjede a splní si  svůj velký sen být slavnou cellistkou nebo zůstane doma se svou rodinou a Adamem, který se zdá být láskou jejího života.

Vzpomínky jsou věčné
Mia, která je uvězněná jako duch, tedy může slyšet i vidět vše kolem sebe. Mezi dobou, kdy se u jejího lůžka střídají prarodiče, nejelpší kamarádka, Adam, zdravotní sestry má Mia dost času na to, aby mohla vzpomínat na svůj život před nehodou. Postupně se tak dozvídáme jak se seznámila s Adamem, jejich první rande, polibek, hádky... také se dovídáme o Miině rodině, když vzpomíná na svého malého bratra Teddyho, společné snídaně, návštěvy u známých, prvních koncertech... Jednu dobu se smějete příhodám, které zažili a v druhém okamžiku pláčete, protože si uvědomíte, že jsou vlastně mrtví. Ovšem nejemotivnější pasáže knihy jsou, když je u Mii Adam. Nelituje jí tak jako ostatní,  nedává ji na výběr mezi životem a smrtí. Ne, Adam nutí Miu bojovat. Nesmíří se s ničím jiným než s tím, že bude žít. A Mia ho slyší. Adam je zdá se tím, pro koho je Mia ochotna bojovat, pro něj chce žít. Adama si jako hlavní mužskou postavu zamilujete. Je vtipný, chytrý a Miu má upřímně rád. To, co ho však dělá výjímečným a staví ho na první příčku je to, že i když je Mia v kómatu zůstává u ní každý den, vypráví ji různé historky z koncertů, přemlouvá ji aby žila, slibuje jí, že od ní klidně odejde jen aby zůstala. Adam je prostě tahounem celé této jemné ale silně napsané knihy. If I Stay neslibuje žádnou akci ani nadpřirozené bytosti je však tak procítěně a uvěřitelně napsaná, že autorce uvěříte každé slovo.
 


obrázky: Weheartit
anotace: můj volný překlad z Goodreads










Žádné komentáře:

Okomentovat