29. 3. 2011

Lauren Kate - Fallen

Série: Fallen (1)
Kniha vyšla v originále 8. 12. 2009
Počet stran: 452
Štítky: Young Adult, paranormal, angels, romance

Oficiální stránky autorky

Moje hodnocení: 3/5








Podivná internátní škola Sword & Cross
Děj příběhu se odehrává v internátní škole Sword & Cross. Už jen podle toho, že stavba připomíná spíše kostel než školu, místo zahrady je tu hřbitov je na první pohled jasné, že tato škola není jen tak obyčejná jako tisíce ostatních. Žáci, kteří Sword & Cross navštěvují se zdají být také jiní. Blázniví, problémoví, se sklonami k sebepoškozování... prostě takoví, kteří se stali vyvrheli společnosti. Navíc je celý areál pod neustálým dohledem kamer. Nikdy tak nejste sami. A pak se na tomto podivném místě objeví Luce, která si myslí, že tam nemá, co dělat. To, že všude kolem sebe vidí tajemné stíny, je už jiná. Snaží se s nimi vyrovnat, ale právě díky nim se zde ocitla.
To vše je zastřeno tajuplnou a pochmurnou atmosférou. Kamery, hřbitov, sochy andělů, podivní spolužáci... Fallen se snaží zahrát na dramatickou strunu, což se jí zezačátku daří dokud nepřijde otřepané klišé a vše nesplaskne jako mýdlová bublina. Prvních pár stran je opravdu čtivých, nevíte, kde se Luce ocitla, proč jí tam poslali, co je vlastně Sword & Cross za místo. Kdyby se celá kniha nesla v duchu prvních pár řádků bylo by to skvělé, jenže...

Luce, Daniel, Cameron
Ani ve Fallen se autorka nevyhnula hitu, který poslední dobou ovládl všechny YA knihy. Řeč je o milostném trojúhelníku - v této knize je to Luce, Daniel a Cameron. Luce se hned první den seznámí s okouzlujícím Camem, který i v takovém zapadákově dokáže sehnat téměř cokoliv. První dobu jsem si myslela, že ústřední dvojící budou právě oni dva, ale to jsem se spletla. Po pár dnech na akademii Luce potkává záhadného a dokonale krásného Daniela, kterého jakoby od někud znala. Ale to je nemožné jelikož se nikdy dřív nepotkali, nebo snad ano? Autorka ho stvořila jako nadpozemsky okouzlujícího rytíře na bílém koni. Už jen ten kůň mu scházel k dokonalosti. Luce se tedy ocitá mezi dvěma chlapci, jedním krásnějším než druhým. Těžká to volba. Já osobně bych brala Cama, sice z něho na konci příběhu udělala Lauren Kate "záporáka" nejtěžšího kalibru, ale já mě se bad boys líbí. Daniel byl podlě mě až moc perfektní. Klidně by mohl být bráchou Edwarda Cullena. Sice celou dobu předstírá, že Luce je pro něho míň než vzduch, ale když potřebovala zachránit, vždy se náhle zjevil a vše hodil do normálu.

Co jsou vlastně zač?
Tahle věta zní, jako kdyby hlavní protagonisté byli mimozemšťané, ale vlastně nejsem daleko od pravdy. Daniel, Cameron a půlka školy v podstatě nejsou lidé. Vlkodlaci, upíři, padlí andělé, démoni... kdo vlastně jsou? Nechci vám zkazit radost z odhalování Danielovi minulosti, takže záhadu nechám nevyřešenou, ale myslím, že, když si předčtete název knihy, musí vám to být okamžitě jasné.  Z toho jsem trochu zklamaná, jelikož se dá ihned rozluštit, kým Daniel je. U Luce je to horší. Netušíte proč vidí stíny, proč ji připadá jako kdyby znala Daniela celý svůj život. Do toho se jí začínají vracet vzpomínky, ve kterých se objevují spolu, ale jak by to bylo možné? Tohle odhalování Luciiny minulosti přineslo, alespoň nějaké osvěžení v té změti toho, co už bylo napsáno v mnohých knihách před Fallen.
  



obrázky: Weheartit
anotace: můj volný překlad z Goodreads

Žádné komentáře:

Okomentovat