19. 3. 2011

RC review: Andrea Cremer - Smečka (Smečka 1)

Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka: je rozená bojovnice, navíc vede smečku Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Když v horách narazí na lidského mladíka napadeného medvědem grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Poté se zadívá do jeho očí a začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. Je možné, že by se mohla svému předem určenému osudu vyhnout? Co by v jejím v životě mělo být na prvním místě: slepá oddanost pravidlům, anebo láska? A opravdu mají pravidla, na kterých tak lpí, zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela? První díl celosvětově úspěšné, akční, napínavé romantické série.

Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 399
Série: Smečka
Moje hodnocení: 4/5

 Tahle YA kniha byla příjemným překvapením. Samozřejmě i zde se vyskytuje milostný trojúhelník, děj se zčásti odehrává na střední škole, do které nastoupí nový spolužák, ale i přesto mi kniha přišla od ostatních odlišná. To, co mi tak učarovalo byla nejspíše samotná atmosféra celého příběhu, všechny pocity budete prožívat spolu s hlavní hrdinkou - lásku, nenávist, bolest, i bezmocnost z toho, že o vašem životě rozhoduje někdo jiný. Tuhle knihu byste si opravdu neměli nechat ujít, já z ní jsem nadšená. Jediné, co mi kazí radost je to čekání na druhý díl. I hate waiting...

Jak to u vlků vlastně funguje
Příběh se odehrává v Americe v jednom horském městečku. Vypadá to, jakoby zde vládla určitá skupina mocných lidí. Vlastně to ani lidé nejsou. Nazývají se Strážci. Magičtí tvorové, kteří mají za úkol chránit Posvátná místa, díky kterým jsou schopni ochraňovat Zemi. Kdyby se těcho míst zmocnili Hledači - bývalý Strážci toužící po absolutní moci, znamenalo by to pro lidstvo konec. Stali by se pouhými otroky. Jenže Hledači se tak lehce nevzdávají a neustále se snaží tyto místa objevit, a tak mezi Strážci a Hledači již po mnoho století zuří válka. Strážči si proto přilepšili tím, že se spojili s vlky - Ochránci. Za jejich bezmeznou ochranu jim poskytli možnost přeměňovat se ve smrtelníky. Na oplátku se však museli stát "otroky" Strážců. Ti řídí celý jejich život. Určují, kdo bude členem jaké smečky, párování vlků... nepřipouští žádnou rebelii. Nadruhou stranu mají Ochránci vše na co si vzpomenou - peníze, domy, auta, vzdělání... jediné, co nemají je svoboda volby. Jejich život zcela ovládají Strážci.

Calla a její svět
     Calla, vůdkyně své smečky Nightshadeů je se svým životem docela smířená. Respektuje všechna pravidla a rozkazy. Své smečce je bezmezně oddaná. Od svých pěti let, také ví, že až dosáhne 18 její život se navždy spojí s vůdcem konkurenční smečky Baneů - Renem. I když se blížící "svatby" trochu obává, ví, že neuposlechnutí rozkazu se trestá smrtí, a nemá tak jinou možnost než se smířit s životem po Renově boku.
     Jednoho dne během hlídkování v lese narazí na zraněného Shaye, kterého napadl grizzly. Mladík má vážná zranění, kterým bezpochyby podlehne. Calla se však na jeho umírání nemůže jen tak dívat, a tak mu dá napít své krve, která má léčivé účinky. Sice tím Shaye zachrání před jistou smrtí, ale kdyby Strážci přišli na to, co provedla, poslali by na ni Přízrak, se kterým by se nechtěl setkat nikdo. Nařídí Shayovi, aby se ihned vrátil domů a nikde o tom nemluvil, jenže ten se k odchodu moc nemá. Je Callou fascinován. Dívka, která se mění ve vlka, koho by to nechalo chladným, že? Té nezbývá nic jiného než ho pořádně praštit do hlavy a odnést zpět do jeho auta. Doufá, že si Shay bude myslet, že to byl jen ošklivý sen.
       Calla chce na celou příhodu zapomenout, ale moc se jí to nedaří. Nemůže na toho mladíka přestat myslet. Jeho zelené oči, světlé vlasy... a když se najednou objeví u ní ve škole, jako nový spolužák začne se  mezi odvážnou Callou, jejím budoucím druhem Renem a okouzlujícím lidským mladíkem Shayem tvořit milostný trojúhleník, ze kterého jeden vyjde jako poražený.
       Mezi tím vším Calla spolu se Shayem postupně odhalují pravdu o Strážcích i Hledačích. Kdo je nakonec ten špatný? Kdo doopravdy touží po moci? Čím dál více otázek a nevyřčených tajemství vyplouvá napovrch. Shay nejspíš nebude jen obyčejný mladík a v tom všem může sehrát důležitou roli.  Nic není takové jak se zdá. Může Calla změnit svůj osud, vzepřít se pravidlům a rozkazům? Celý svůj život Calla věřila, že
zná pravdu, nyní se však její svět zhroutil jako domeček z karet. Hnána touhou poznat pravdu a žít svůj život se rozhodne k dosud neslýchanému činu.

 "Tady nejde o lásku, ale o přežití." 
"Ne, Callo. Tady jde jedině o lásku." 
Smečka vs. ostatní
Tenhle příběh rozhodně není další náhradou Twilight nebo Vampire Diaries. Má hloubku, vše je propracované do detailů a po dlouhé době dokonalých mužských hrdinů tu máme Shaye. Trochu nesmělého, někdy přechytračeného mladíka, který má rád komixy a přírodu. Rozhodně není žádný Rambo, ale když jde do tuhého nebojí se postavit vlkům ani obrovskému pavoukovi. Calle se snaží ukázat život, ve kterém nikdo nic nenařizuje ani nerozkazuje. Občas mě, ale pořádně vytáčel,  a to když nedokázal pochopit, že některé věci Calla opravdu nesmí - například číst zakázené knihy, jenže kdyby jí k tomu nenavedl, nezjistila by jak se věci doopravdy mají.
Ren - alfa samec smečky Baneů, mi přišel až moc sebevědomý, samozřejmě je to rozený vůdce, ale nějak jsem si ho nemohla oblíbit. Nadruhou stranu je vidět, že má Callu opravdu rád a je ochotný pro ni riskovat život.
Zato jak se zachoval na konci má u mě plusové body, ale já miluju komixy, takže u mě je to jednoznačně tým Shay. :D
    Jsem zvědavá jak bude tento příběh pokračovat a pro koho se Calla nakonec rozhodne.
Tímto chci ještě jednou poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutí knihy.

obrázky: Weheartit
anotace: Bux











Žádné komentáře:

Okomentovat